Fjerning av kjønnslepper (vulvektomi)

Kort beskrivelse av undersøkelsen/behandlingen

Operativ fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsleppene, enten på en eller på begge sider, eventuell klitoris, ytterste del av urinrør og pålegging av hudlapp. Det siste avhenger av størrelse og/eller plassering av svulsten. Kort avstand til endetarmsåpning kan medføre fremleggelse av tarm til pose på maven (kolostomi) utført på lokalsykehuset før operasjonen i kjønnsleppen(e).

Hos mange pasienter er det aktuelt å utføre vaktpostlymfeknuteteknikk i tillegg (på engelsk "sentinell node" (SN)). Du vil få mer informasjon om dette gjelder deg.

Hvorfor gjennomføres undersøkelsen/behandlingen?

Formålet med operasjonen er å fjerne alt svulstvev for å oppnå helbredelse av sykdommen. Vevsprøvesvaret fra svulstvevet vil avgjøre om du trenger etterfølgende strålebehandling. For enkelte kan dette svaret medføre anbefaling om reoperasjon med fjerning mer vev i vulva og fjerning av lymfeknuter for å utelukke videre spredning av sykdommen.

FØR:

Hvordan kan jeg forberede meg?

Før innleggelsen:

Vi anbefaler at du holder deg i fysisk aktivitet tilpasset ditt nivå og at du velger et energi- og næringsrikt kosthold. Vi anbefaler også røykeslutt. Forskning viser at røyking øker risikoen for komplikasjoner under og etter operasjon.

Ikke drikk alkohol 24 timer før innleggelse.

Pakk med komfortable klær, toalettsaker, morgenkåpe, sko som er enkle å ta av/på, faste medisiner og medisinliste.

Planlegg tiden hjemme etter operasjon. Det kan være lønnsomt å be om hjelp til for eksempel dagligvarehandel og rengjøring av hus.

Din hjemreisedag avhenger av omfanget av og forløpet etter operasjonen. Din behandlende lege vil svare deg nærmere på dette.

Kvelden før operasjonen:

Du må dusje (inkludert hårvask) og barbere bort kjønnshår som er synlig i stående stilling, også i lyskene. Du skal ikke barbere kjønnsleppene, dette gjøres når du sover under narkosen. Bruk maskin (lånes på posten) -  ikke høvel.

Ikke bruk smykker, hårføner, kremer, sminke eller parfyme etter dusj.

Ikke spis fast føde etter midnatt. Vi anbefaler at du spiser godt inntil angitt tid. Du kan drikke klare væsker (ikke melk) inntil to timer før operasjonen. Klare væsker er for eksempel vann, saft, eplejuice, kaffe uten melk og klar buljong.

På kvelden vil du få en blodfortynnende sprøyte i underhuden på mage, lår eller overarm.

Enkelte skal ha en liten tarmtømming. Du får beskjed om dette gjelder deg.

På operasjonsdagen:

Det måles blodtrykk, puls og temperatur på deg.

Du skal late vannet, pusse tenner og ta på antitrombosestrømpene du får utdelt.

Du får smertestillende og eventuelt noe beroligende ca 1 time før du kjøres til operasjon.

Det er viktig at du holder deg varm og ikke blir avkjølt siste timen før operasjonen. Nr. 1 pasient  kjøres til operasjon kl. 07.45, og nr. 2 når første operasjon er ferdig. 

Skal du til "sentinel node", får du egen informasjon om dette.

UNDER:

Hvordan foregår behandlingen/undersøkelsen?

Operasjonen varer 2-6 timer.  Ved behov gjennomføres operasjonen i samarbeid plastikk-kirurg.  Det er mange som arbeider på operasjonsstuen og sørger for at du kommer deg trygt gjennom operasjonenDu våkner på oppvåkningsposten og vil være tilkoblet forskjellig utstyr:

Urinkateter, enten gjennom urinrøret eller urinblære

Intravenøse tilganger på armene og/eller halsen

Overvåkningsutstyr som blodtrykksmansjett

Oksygentilførsel gjennom nesen

Mange får innlagt dren i lysker og/eller nedentil

Noen har tilkoblet smertepumpe intravenøst eller via et epiduralkateter (et millimeter tynt plastrør i ryggen)

På oppvåkningsposten blir du til du er stabil og godt smertelindret, som regel til utpå ettermiddag/ kveld samme dag som operasjonen. Deretter overflyttes du tilbake til sengeposten. 

Pårørende er velkomne til å oppholde seg på avdelingen på dag- og kveldstid, men kan som regel ikke besøke deg på oppvåkningsposten. Disse reglene kan endres i en pandemisituasjon.

Gjør det vondt?

Operasjonen foregår i full narkose eller spinalbedøvelse, og du vil ikke ha noen smerter. I dagene etter operasjonen er siktemålet at du har minst mulig smerter. Du vil bli satt på smertestillende tabletter som justeres etter individuelle behov. Smerter pleier ikke å være et stort problem ved dette inngrepet, men det er viktig at du sier fra om smerter for at vi kan hjelpe best mulig.

Hvor lenge varer behandlingen/undersøkelsen?

Lengden på hele sykehusoppholdet avhenger av det post-operative forløpet. Operatøren vil følge opp sårtilhelingen underveis, og ofte er du innlagt opptil 1 uke. Ved mindre inngrep kan man utskrives tidligere. Ved større operasjoner der man for eksempel har fått utført plastikkirurgiske inngrep, kan oppholdet vare opptil 2 uker. Er du i form til å reise hjem, gjør du det. Trenger du videre oppfølging, overflyttes du til lokalsykehuset.

ETTER:

Hva skjer etterpå?

Du får som regel spise og drikke den første dagen og vil få intravenøs væsketilførsel ved behov. Enkelte kan få beskjed om å følge egen diett med stoppende kost de første dagene etter operasjonen.

Når det gjelder mobilisering etter operasjonen, vil denne variere avhengig av operasjonens omfang. Operatøren vil bestemme hvilke restriksjoner du til enhver tid skal følge. Mange vil ha sengeleie de første dagene, sitteforbud en lengre periode og etterhvert gå over til sittering.

Kateteret du har i urinblæren fjernes etter beskjed fra din operatør, dette gjør ikke vondt. Enkelte vil i forkant få kateteret stengt av i kortere perioder for å venne seg til normal blærefylning og vannlatingstrang. Når kateteret er fjernet, scanner vi blæren din via et ultralydapparat etter du har latt vannet. Dette gjøres for å se om du klarer å tømme blæren tilfredsstillende.

For å holde sårflatene så rene som mulig vil vi etter ca to dager starte med å skylle deg nedentil med saltvann en til to ganger daglig og ellers etter at du har hatt avføring. Hvis du har fått innlagt dren fjernes de etter beskjed fra din operatør. I noen tilfeller kan det være at du må reise hjem med drenene du har i lysken, og da vil du få tilsyn og oppfølging av lokalsykehus eller hjemmesykepleien.

Det er ikke uvanlig med en psykisk reaksjon etter en operasjon. En slik "nedtur" kommer gjerne 3-5 dager etter inngrepet. Vi vil etter beste evne gi den støtten du trenger. 

Sirkulasjonsstrømper bør brukes mesteparten av døgnet frem til ca 3-4 uker etter operasjonen. Strømpene bør vaskes ca. hver 3. dag.

Må jeg ta medisiner?

For å hindre blodpropp skal du ta blodfortynnende medikament så lenge legen finner det nødvendig.

Det er viktig at avføringen holdes myk, og du bør derfor ta avføringsmidler en stund etter operasjonen.

Bivirkninger og komplikasjoner

De fleste er hovne og føler sårhet og ubehag nedentil i kortere eller lengre tid etter operasjonen. Det kan ta flere uker før sårene er skikkelig grodd.
Infeksjon og forsinket sårtilheling kan forekomme hos enkelte. For å unngå infeksjon er det viktig med god hygiene. Dusj gjerne nedentil 1-2 ganger daglig inntil såret er tilhelet. Ikke bad i badekar eller svømmebasseng de første 6-8 ukene.
Noen vil etter behandlingen oppleve seksuell dysfunksjon som igjen kan føre til psykologiske reaksjoner både hos kvinnen og partneren. Det er store individuelle forskjeller her, både grunnet operasjonens omfang og andre faktorer, f.eks. eventuell etterbehandling med strålebehandling. 
Enkelte pasienter bør etter operasjonen starte å dilatere skjeden med vaginalprobe for å unngå sammenvoksinger (vaginal stenose). Du vil få mer informasjon hvis det er aktuelt for deg.
Det er nyttig å snakke med helsepersonell om seksuell funksjon slik at man får den hjelp man trenger for å mestre sin nye livssituasjon. Vi kan være behjelpelig med å henvise til samtale hos sexolog ved Vardesenteret. Det kan være aktuelt med hormonbehandling og lokale symptomlindrende medikamenter. Det er viktig at du er har en god dialog med din fastlege eller gynekolog om temaet.
Hvis det er fjernet lymfeknuter i lyskene, er det risiko for at det kan utvikle seg lymfødem. Du får med deg et informasjonsskriv om dette. Ta kontakt med fastlege for å få henvisning til fysioterapeut.
Skal jeg til kontroll eller følges opp på noen måte?
Du vil bli innkalt til 1. sårkontroll på poliklinikken ca 7-10 dager  etter operasjonen, fortrinnsvis hos operatøren. Hvis stingene skal fjernes (noen har selvoppløselig tråd), skal disse fjernes av en lege ca 14 dager enten på poliklinikken eller på lokalsykehuset.
Hvis du under operasjonen har fått utført hudtransplantasjon/ lappeplastikk, vil du følge eget opplegg for restriksjoner og sårstell.
Hvis du har fått anlagt stomi, får du kontakt med stomisykepleier under oppholdet, og får opplæring i utstyr og stell av stomi før du reiser hjem eller overflyttes lokalsykehus.
De første to årene er det kontroll hver 3. mnd. Fra 3. til 5.året er det kontroll hver 6 måned, og videre er det årlige kontroller. Disse kontrollene gjøres lokalt.
Faresignaler
Dersom du etter hjemkomst skulle få feber, økende sekresjon fra operasjonssåret eller økende smerter, ta kontakt med avdelingen.